rijen vastzetten in excel
Terug naar overzicht

Rij vast zetten in Excel

Wil je een rij vastzetten in Excel, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem! In deze blog leggen wij namelijk precies uit hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom rijen vastzetten in Excel?

Voor grote bestanden is het handig om één of meer rijen vast te zetten in Excel. Wanneer u naar beneden scrolt, blijft dan namelijk altijd de bovenste rij(en) zichtbaar. Ook als het bestand bestaat uit veel kolommen is het handig om een aantal kolommen te blokkeren. In onderstaande voorbeeld wordt aangetoond hoe het vastzetten van rijen in Excel werkt.

Voorbeeld titels blokkeren

Stel u heeft de volgende dataset:

Wanneer u naar onderen scrolt, bent u normaal gesproken de kolomtitels kwijt:

Gelukkig kunt u de bovenste rij(en) vastzetten waardoor deze altijd zichtbaar blijft. Selecteer een cel in de dataset, bijvoorbeeld B4. Vervolgens gaat u in het lint naar tabblad “Beeld”, groep “Venster” en

dan klikt u op “Blokkeren”:

Het volgende menu wordt zichtbaar:

Hieronder nemen we de verschillende opties met u door:

1. Titels blokkeren (rijen en kolommen vastzetten)

Alles links en alles boven de geselecteerde cel (B4 in dit geval) wordt vastgezet. Als u naar rechts en naar onderen navigeert, ziet dit er zo uit:

Waar u ook naar toe gaat in het werkblad, kolom A en rij 1 tot en met 3 zullen altijd zichtbaar zijn.

In praktijk zult u echter deze optie waarschijnlijk niet veel gebruiken.

Om deze optie op te heffen, gaat u weer naar bovenstaande menu (Tab Beeld > Blokkeren) welke er nu als volgt uit ziet:

Middels de eerste optie (Titelblokkering opheffen) kunt u uw keuze ongedaan maken.

2. Bovenste rij blokkeren (eerste rij vastzetten)

Dit is zeer waarschijnlijk de meest gebruikte optie van dit menu want hiermee wordt alleen de eerste rij vastgezet. Als u naar onderen navigeert, ziet het werkblad er als volgt uit:

U heeft genavigeerd naar rij 17 en verder, maar toch blijft de eerste rij met de kolomtitels zichtbaar.

Om deze optie op te heffen, gaat u weer naar bovenstaande menu (Tab Beeld > Blokkeren) en kiest u ook hier voor Titelblokkering opheffen.

3. Eerst kolom blokkeren (eerste kolom vastzetten)

Ook dit is een veel gebruikte optie. Kiest u voor deze optie dan wordt kolom A vastgezet. Wanneer u naar rechts navigeert ziet uw scherm er als volgt uit:

Conclusie Rij vastzetten in Excel

Het vastzetten van rijen en kolommen (in Exceltaal ook wel ‘Titels blokkeren’ genoemd) is zeer eenvoudig geworden. Handig om te weten is dat de titelblokkering ingesteld blijft als je het bestand opslaat en later weer heropend. Wil je meer kennis opdoen over Excel? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hoge korting op je eerste cursus of probeer het eerst gratis.

Excel cursussen