voorwaardelijke opmaak gebruiken in excel
Terug naar overzicht

Voorwaardelijk opmaak gebruiken in Excel

Wil je een voorwaardelijke opmaak gebruiken in Excel, maar heb je geen idee hoe je dat moet doen? In deze blog gaan wij jou precies uitleggen hoe je dit kunt doen.

Wat is een voorwaardelijke opmaak in Excel?

Voorwaardelijke opmaak, ook wel conditionele opmaak genoemd, is een functie die het toelaat om op basis van bepaalde voorwaarden verschillende opmaakstijlen toe te passen op cellen. Hiermee wijzigt u dus het uiterlijk van een celbereik op basis van een voorwaarde (of criterium).

Met voorwaardelijke opmaak kunt u cellen markeren die waarden bevatten die voldoen aan een bepaalde voorwaarde. U kunt ook een heel celbereik opmaken en de exacte opmaak variëren op basis van de waarde van elke cel. Hieronder een paar voorbeelden: Temperatuurgegevens waarop voorwaardelijke opmaak is toegepast om de hoogste en laagste 10% van de waarden te laten zien:

Temperatuurgegevens waarop voorwaardelijke opmaak met een 3-kleurenschaal is toegepast

In deze blog gaan we een simpel voorbeeld uitwerken:

Voorwaardelijk opmaak uitvoeren

Stel: je wilt dat een cel een bepaalde cel in rij 3 een kleur geven (groen of rood) afhankelijk of het weekdoel bereikt is:

Selecteer cel B3 en ga in tab ‘Start’ naar ‘Voorwaardelijke opmaak’ en kies ‘Nieuwe regel’:

Vul het volgende venster als volgt:

Klik daarna op ‘Opmaak’ en kies in het tab ‘Opvulling’ een rode kleur. Als immers het doel niet is bereikt (B3 is kleiner dan B4), is een rode kleur van toepassing.

Wanneer je op ‘OK’ klikt is het resultaat als volgt:

De volgende stap is om de kleur groen mee te geven als het doel wel wordt bereikt. Selecteer dan weer cel B3 en ga in tab ‘Start’ naar ‘Voorwaardelijke opmaak’ en kies ‘Regels beheren’. Kies in het volgende venster dan voor ‘Nieuwe regel’:

Vul de nieuwe regel als volgt:

Wanneer je op ‘OK’ klikt, wordt het venster als volgt:

De laatste stap is het kopiëren van cel B3. Ga in deze cel staan en kies ‘Opmaak kopiëren / plakken’:

En selecteer vervolgens cel C3 en D3. Het resultaat is dan:

Conclusie

In Excel kunt u met behulp voorwaardelijke opmaak bepaalde cellen van een kleur voorzien als deze aan een voorwaarde voldoet. Wil je meer kennis opdoen over Excel? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hoge korting op je eerste cursus of probeer het eerst gratis.

Excel cursussen