gemiddelde berekenen in excel
Terug naar overzicht

Het gemiddelde berekenen in Excel

Wil je het gemiddelde berekenen in Excel, maar heb je geen idee hoe je dat moet doen? Zoek dan niet verder, want in deze gids leggen wij alle stappen aan je uit. Lees gerust verder!

Waar kun je het gemiddelde voor uitrekenen?

Stel dat u het gemiddelde aantal dagen wilt berekenen van gewerkte uren van verschillende werknemers. Of u wilt de gemiddelde temperatuur op een bepaalde dag over een periode van tien jaar berekenen. Er zijn verschillende manieren om het gemiddelde van een groep getallen te berekenen. De functie GEMIDDELDE geeft de centrale tendens, ofwel de middelste waarde van een groep getallen in een statistische verdeling.

Gemiddelde berekenen in Excel met behulp van de formule wizard

Stel je bent leraar en wilt het gemiddelde cijfer van al je leerlingen berekenen. Het werkblad ziet er als volgt uit:

Selecteer de cel waarin je de uitkomst wil. In het geval van leerling 1 is dat cel F2. Klik daarna op de formule knop (fx). Het venster wordt dan als volgt:

Zorg ervoor dat de categorie “Alles” is zodat alle formules zichtbaar worden. Scroll dan in het onderste deel naar “Gemiddelde” en klik op OK. Het venster van de functie “Gemiddelde” wordt zichtbaar. Vul deze als volgt:

In cel F2 gaan we namelijk het gemiddelde berekenen van cellen B2 tot en met E2 (en dat vul je in als B2:E2). Klik op OK en het resultaat wordt zichtbaar in de betreffende cel:

Gemiddelde berekenen in Excel zonder de formule wizard

Het is ook mogelijk de formule direct in cel F2 in te typen. De cel dient dan als volgt gevuld te zijn:

=GEMIDDELDE(B2:E2)

Conclusie

In Excel is het simpel om gemiddelde te berekenen van een groep data. Wil je meer kennis opdoen over Excel? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hoge korting op je eerste cursus of probeer het eerst gratis.

Excel cursussen