macro maken in excel
Terug naar overzicht

Macro maken in excel

Wil je een macro maken in Excel, maar heb je geen idee hoe je dit moet doen? Maak je maar geen zorgen, want wij leggen het stap voor stap aan je uit!

Wat zijn macro’s maken in Excel?

Het automatiseren in Excel gebeurt in zogenaamde macro’s. Een macro bestaat uit een reeks instructies die automatisch een bepaalde taak in Excel uitvoeren. Deze instructies zijn geschreven in VBA (Visual Basic) taal. U kunt bijvoorbeeld een macro maken voor het verwijderen van bepaalde overbodige data.

U hoeft geen VBA expert te zijn om eenvoudige macro’s te maken en te gebruiken. U kunt hier namelijk de macrorecorder van Excel voor gebruiken. Excel neemt dan uw handelingen op en zet deze om in een VBA code. Als u de macro uitvoert, voert Excel deze handelingen automatisch voor u uit.

De macro opnemen

De recorder zet uw handelingen voor u om in een VBA code. U start de macrorecorder door in het lint te kiezen voor tab ‘Beeld’, onderdeel ‘Macro’s’ en vervolgens voor ‘Macro’s’. Kies daarna ‘Macro opnemen’. Excel opent het volgende dialoogvenster:

Het dialoogvenster biedt de volgende opties:

Macronaam

Excel gebruikt standaardnamen als ‘Macro1’ maar deze kunt u overschrijven met een naam die de lading dekt (bijvoorbeeld: “Verwijderen_overbodige_data”). Let op: er mag geen gebruik worden gemaakt van spaties.

Sneltoets

U kunt een sneltoets opgeven waarmee u de macro kunt uitvoeren. Ons advies is om dit niet te doen maar zelf een knop te maken waarop u kunt klikken om de macro uit te voeren. Dit komt hieronder aan bod. Het nadeel van sneltoetsen is namelijk dat u deze makkelijk kunt vergeten, zeker wanneer u meerdere macro’s heeft opgenomen.

Macro opslaan in

De locatie van de macro. Bijna altijd zal dit ‘Deze werkmap’ zijn.

Beschrijving

U kunt hier in woorden weergeven welke acties de macro uitvoert. Dit is optioneel, maar ons advies is om dit toch te doen.

Om de opname te starten klikt u op OK.

U kunt bijvoorbeeld in een bestand alle regels van bedrijf 2 filteren in kolom A en deze dan verwijderen. Dit kan handig zijn omdat u dit bestand dagelijks ontvangt (en dus dagelijkse dezelfde handeling moet verrichten):

Het stoppen van de macro

Als u de opname wilt stoppen omdat u klaar bent, gaat u weer naar het lint: tab ‘Beeld’, onderdeel ‘Macro’s’ en vervolgens voor ‘Macro’s’. Kies daarna ‘opname stoppen’.

Uitvoeren

Wanneer u de macro wilt uitvoeren, zonder gebruik te maken van een zelfgemaakte knop of sneltoets, gaat u naar het lint: tab ‘Beeld’, onderdeel ‘Macro’s’ en vervolgens voor ‘Macro’s’. Kies daarna ‘Macro weergeven’ en vervolgens voor ‘Uitvoeren’ (rechtsboven in het dialoogvenster).

Conclusie

Een macro kan uw dagelijkse Excel leven een stuk aangenamer maken door repeterende handelingen automatisch voor u uit te voeren. Test de macro zo uitgebreid mogelijk voordat u deze gaat gebruiken in uw dagelijks werk. Controleer of de uitkomst voldoet aan uw verwachting. Wilt u de macro iets ingewikkelder maken, dan is het raadzaam meer over VBA te leren. Wil je meer kennis opdoen over Excel? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hoge korting op je eerste cursus of probeer het eerst gratis.

Excel cursussen