cellen samenvoegen in Excel
Terug naar overzicht

Cellen samenvoegen in Excel

Wil je cellen samenvoegen in Excel, maar heb je geen idee hoe dit werkt? Maak je geen zorgen! In deze blog leggen wij namelijk eenvoudig uit hoe je dit kunt doen.

Waarden samenvoegen

De waarden van bepaalde cellen (bijvoorbeeld A1 en B1) worden samengevoegd in een lege cel (bijvoorbeeld C1):

Cellen samenvoegen

Bestaande cellen (bijvoorbeeld A1 + B1 + C1 + D1) worden samengevoegd:

Met behulp van een aantal voorbeelden gaan we dieper in op beide methoden.

Waarden samenvoegen

In bovenstaande plaatje is te zien dat cel A1 en B1 kunnen samengevoegd met onderstaande formule: =A1&” “&B1

Het & teken is verantwoordelijk voor de samenvoeging. Maar waar is dan het deel “ “& voor? Stel dat u alleen de volgende formule gebruikt: =A1&B1

Het resultaat hiervan is:

Te zien is dat er geen spatie staat in cel C1 tussen de voor- en achternaam.

Het toevoegen van een spatie wordt gedaan middels “ “ (tussen de aanhalingstekens staat een lege ruimte). Uiteraard moet u daarachter ook weer het & teken plaatsen: =A1&” “&B1

Cellen samenvoegen

U kunt een afzonderlijke cel niet splitsen, maar u kunt het wel laten lijken alsof een cel is gesplitst door de cellen erboven samen te voegen.

Stel u heeft de volgende gegevens:

Wanneer u cel A1 wilt samenvoegen met B1, C1 en D1 selecteert u eerst alle 4 de cellen. Vervolgens klikt u in tabblad ‘Start’ op “Samenvoegen en centreren”:

Het resultaat hiervan is:

Cellen samenvoegen: de nadelen

Het is verleidelijk: cellen samenvoegen in Excel zodat ze bijvoorbeeld samen een kop vormen boven twee of meer kolommen. Natuurlijk ziet dat er prachtig uit, maar het heeft ook nadelen, welke hieronder worden uitgelegd.

Extreem lastig voor databases

Werkbladen in een spreadsheet lijken op tabellen in een database, maar dan met veel meer vrijheid dan in bijvoorbeeld SQL. De kolommen zijn variabelen, de rijen zijn waarnemingen. Als een gebruiker cellen samenvoegt, dan maakt hij van twee of meer variabelen één waarde. Dit is voor een database heel lastig: Hoort de ingevoerde waarde nu bij de ene of bij de andere kolom? En als er iets wordt aangepast aan een van de kolommen, moet de samengevoegde cel dan worden meegenomen of niet?

Opheffen samenvoeging kan data verplaatsen

Data kan worden verplaatst door de samenvoeging. Met een voorbeeld kan dit nadeel het best worden aangetoond. Stel u heeft het getal 1000 in cel B1 staan:

Wanneer u samenvoegt met A1 is het resultaat als volgt:

Het getal uit B1 komt in de samengevoegde cel, maar zoals u hierboven ziet is deze wat Excel betreft verplaatst naar A1!

Om dit te bewijzen: Selecteer ‘samenvoegen opheffen’. Waar komt de waarde nu terecht?

De verklaring: Excel neemt altijd de linkerbovenhoek van samengevoegde cellen als definitieve rij- en kolomwaarde. Maar als de linkerbovenhoek leeg is, kiest Excel tijdens het samenvoegen een andere waarde, om zoveel mogelijk blijven mee te denken met de gebruiker. Best gevaarlijk dit.

Verwijzingen in verband met formules

Het samenvoegen van cellen brengt risico’s met zich mee als er naar die cellen verwezen wordt vanuit formules. Stel cel D1 wordt gevuld met een formule die 50% van de waarde in cel B1 toont:

Wanneer cel B1 en A1 worden samengevoegd, wordt ook de formule automatisch aangepast:

De formule verwijst nu naar A1 i.p.v. B1. Dit is in dit geval prima, maar u kunt zich voorstellen dat er situaties zijn waarin het niet wenselijk is dat een formule zichzelf aanpast.

Conclusie cellen samenvoegen in Excel

We weten dat veel Excelgebruikers vaak cellen samenvoegen omdat het een makkelijke manier is om de opmaak te verfraaien. Als je het echt niet kunt laten, beperk de samenvoeging dan tot enkele cellen en alleen in de outputtabbladen, waar de opmaak echt heel belangrijk is. Wilt u meer kennis op doen? Volg dan één van onze Excel cursussen.

Excel cursussen