Terug naar overzicht

Rente en aflossing berekenen in Excel

In Excel kun je heel makkelijk je rente en aflossing berekenen. Ben je benieuwd hoe je dat moet doen? In dit artikel leggen wij je precies uit hoe dat moet.

Hoe kun je de rente en aflossing berekenen in Excel?

Excel is een rekenprogramma met ongekend veel mogelijkheden. Vaak wordt het gebruikt om getallen op te tellen of af te trekken. Maar je kunt er ook erg eenvoudig BTW mee berekenen.

Optellen in Excel

Ga in de cel staan waar de uitkomst moet komen te staan en klik met de linkermuis. In dit geval is dat cel A3. Deze cel is nu actief. Typ nu de formule te beginnen met “=”. Excel herkent nu dat er een formule komt.

Typ de formule als volgt:

=A1+A2

Druk vervolgens op “enter”. In cel A3 staat nu de uitkomst:

Alternatief 1

Ga met de muis naar cel A3. Klik met de muis links. De cel is actief. Typ vervolgens “+” en klik daarna met de muis op cel A1. Typ nu “+” en ga met de muis naar cel A2. In cel A3 staat nu de formule: +A1+A2

Geef nu weer een “enter” en in cel A3 staat de uitkomst:

Alternatief 2

In Excel kun je ook met behulp van de functietoets een optelling maken. Deze toets vind je op de tabblad “Start” of “Home” wanneer je Officetaal Engels is:

Ga in het veld staan waar je de uitkomst van je optelling wilt hebben, in ons voorbeeld cel A3. Druk vervolgens op het driehoekje naar “AutoSom” en vervolgens op “SOM”. Je ziet nu de volgende formule in cel A3:

=SOM(A1:A3)

Druk nogmaals op de functietoets of op “enter” en je hebt de uitkomst van de optelling:

Conclusie

In Excel kan je op verschillende manieren getallen optellen. Wil je meer kennis opdoen over Excel? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hoge korting op je eerste cursus of probeer het eerst gratis.

Excel cursussen