formule maand toevoegen aan datum in excel
Terug naar overzicht

Formule om maanden toe te voegen aan een datum in Excel

Moet u maanden toevoegen aan een datum in Excel? Bijvoorbeeld wanneer u een data-analyse van tijdreeksen tegenkomt, zoals verkoop of aandelenhandel. U kunt dan met een formule de tijdsperiode berekenen. Hiervoor zijn verschillende methoden. Deze blog legt ze uit met voorbeelden om u te helpen begrijpen hoe u het moet doen.

Formule ZELFDE.DAG

Stel dat u de volgende datums hebt in kolom A en in kolom C wilt u de einddatum berekenen o.b.v. de duur in kolom B (het betreft de duur in maanden):

U kunt de functie ZELFDE.DAG gebruiken om een einddatum te berekenen die op dezelfde dag van de maand valt als de startdatum:

= ZELFDE.DAG (begindatum; aantal_maanden)

  • begindatum is de datum waarbij een aantal maanden wilt optellen (of aftrekken!).
  • aantal_maanden is een geheel getal, positief of negatief. Het is de hoeveelheid tijd voor of na de startdatum in maanden.

Voorbeeld 1

Wanneer u de formule gebruikt, is het resultaat als volgt:

Cel C2 wordt gevuld m.b.v de waarden in cellen A2 en B2.

Formule DATUM

U kunt ook de functie DATUM gebruiken om een einddatum te berekenen die op dezelfde dag van de maand valt als de startdatum:

= DATUM (jaar;maand;dag)

  • jaar is een geheel getal voor de jaarwaarde die één tot vier cijfers kan bevatten.
  • maand is een positief of negatief geheel getal dat de maand van het jaar vertegenwoordigt van 1 tot 12 voor januari tot december.
  • dag is een positief of negatief geheel getal dat de dag van de maand vertegenwoordigt van 1 tot 31.

U dient deze formule wel te combineren met andere formules, zie hieronder, want de getallen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen: JAAR moet 4 cijfers zijn, MAAND is 1 tm 12 en DAG is 1 tm 31.

De formules die u hiervoor kunt gebruiken zijn:

  • Jaar
  • Maand
  • Dag

Voorbeeld 2

Wanneer u de formules combineert, is het resultaat als volgt:

Cel C2 wordt gevuld m.b.v de waarden in cellen A2 en B2.

Conclusie

U zou nu een beter begrip moeten hebben van hoe u maanden aan een datum in Excel kunt toevoegen en welke de beste methode is voor uw behoeften. Wil je meer kennis opdoen over Excel? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hoge korting op je eerste cursus of probeer het eerst gratis.

Excel cursussen