draaitabel maken excel
Terug naar overzicht

Draaitabel maken in Excel

Wil je een draaitabel in Excel maken en heb je eigenlijk geen idee hoe je dat moet doen? Geen probleem, want wij leggen het aan je uit! Met behulp van een draaitabel kunt u binnen een handomdraai een samenvatting maken van een tabblad gevuld met data.

Een lege draaitabel maken in Excel

Het creëren van een draaitabel gaat als volgt: Ga in het lint naar tabblad ‘Invoegen’ en kies op onderdeel ‘Tabellen’ voor ‘Draaitabel’:

De dialoogbox “Draaitabel maken” wordt geopend:

Een aantal zaken moeten hier worden ingevuld. Ten eerste het ‘Tabel/bereik’. Stel dat de brondata staat op tabblad “Bron” staat in cel A1 tot en J15. Het volgende moet dan worden ingevuld bij ‘Tabel/bereik’: Bron!A1:J15

Vervolgens dient de locatie te worden gekozen. Kies voor “Nieuw werkblad” om de draaitabel in een nieuw werkblad te openen. Wanneer u de draaitabel op een bestaand werkblad wilt, kiest u die betreffende optie, en vult bijvoorbeeld in: Bron!K16 Klik op “Ok” als alles is ingevuld.

Vervolgens wordt links in het scherm een lege draaitabel getoond. Rechts in het scherm wordt het taakvenster “Lijst met draaitabelvelden” geopend:

Draaitabel maken en vullen in Excel

Met de draaitabelvelden kunt u uw draaitabel vullen. Hieronder een voorbeeld van een draaitabel met de volgende eigenschappen:

Ø Rapportfilter: veld is ‘Sector’

Ø Kolomlabels: veld is ‘Rating’

Ø Rijlabels: veld is ‘Bedrijfsnaam’en ‘Isin’

Ø Waarden: veld is ‘Bedrag’

De lijst met draaitabelvelden ziet er dan als volgt uit (items die voorkomen in één van de gebieden krijgen automatisch een vinkje):

De draaitabel in Excel ziet er dan ongeveer als volgt uit:

Conclusie

Met behulp van een paar stappen heeft u een draaitabel gemaakt. De draaitabel is misschien wel de technisch meest geavanceerde component in Excel en is in feite een dynamisch samenvattingsrapport op basis van bepaalde brondata. De mogelijkheden van een draaitabel zijn bijna onbeperkt. Wil je meer ervaring in Excel? Volg dan één van onze Excel cursussen.

Excel cursussen