0 toevoegen in excel
Terug naar overzicht

Voorloop nullen toevoegen in Excel

Wil je weten hoe je voorloop nullen toevoegt in Excel, maar heb je geen idee hoe je dat moet doen? Dan ben je in dit artikel op de juiste plek. Als je in Excel nummers invoert in een cel met voorloopnullen, dan zal Excel deze automatisch weggooien. Dat komt, omdat Excel een rekenblad is, en alle nummers als getallen beschouwt, tenzij jij dat expliciet vraagt. Hier is gelukkig een oplossing voor m.b.v. formules TEKST of TEKST.SAMENVOEGEN.

Tekst

Stel: je hebt een lijst met telefoonnummers waar de voorloopnul is weggevallen; uiteraard wil je die graag toevoegen:

Handmatig toevoegen van de 0 kan een oplossing zijn, maar niet als het gaat om honderden regels! De functie TEKST kan dit wel snel voor je oplossen. Hierbij moet je wel vooraf de gewenste lengte definiëren. Excel zal dan het aantal voorloopnullen toevoegen dat nodig is. In ons voorbeeld gebruiken we volgende formule:

=TEKST(A2;”0000000000″)

Dit werkt perfect. We vragen aan Excel om tekst te maken van ons getal, met een lengte van 10 karakters. Gezien alle getallen 9 cijfers lang zijn, wordt overal 1 voorloopnul toegevoegd in kolom C en D:

Opmerking: de formule TEKST() werkt enkel op getallen.

=TEKST(“exhelp.be”;”0000000000″)

Deze formule zal resulteren in “exhelp.be”, niet in “0exhelp.be”

Tekst.Samenvoegen

Maar wat dan als niet alle nummers even lang zijn? Zoals je hier kan zien is onze formule TEKST() niet langer bruikbaar. Als het nummer bijvoorbeeld 8 cijfers heeft, zie cel A4, voegt de TEKST formule 2 voorloopnullen toe, zodat het getal weer uit 10 posities bestaat (zie cel D4):

Deze situatie kunnen we oplossen met TEKST.SAMENVOEGEN(). We willen overal 1 voorloopnul. Dat doen we als volgt:

=TEKST.SAMENVOEGEN(“0”;A2)

Het resultaat wordt dan:

Conclusie

In Excel kunt u met behulp van de formules TEKST en TEKST.SAMENVOEGEN eenvoudig een voorloopnul toevoegen. Wil je meer kennis opdoen over Excel? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hoge korting op je eerste cursus of probeer het eerst gratis.

Excel cursussen