Terug naar overzicht

Excel bestand beveiligen

Wil je een Excel bestand beveiligen, maar heb je geen idee hoe je dat moet doen? Geen probleem, want in deze blog leggen wij alles aan je uit. Excel is een rekenprogramma met ongekend veel mogelijkheden. Omdat de data in het Excel bestand soms best belangrijk kan zijn, kan je verschillende soorten beveiligingen toepassen.

Een cel beveiligen in een Excel bestand

Je kunt op een werkblad één of meerdere cellen beveiligen. In cel B6 staat een formule welke niet gewijzigd mogen worden. Er zijn ook cellen in dit tabblad welke wel gewijzigd mogen worden, namelijk B2 en B4.

Van de cellen die gewijzigd mogen worden gaan we eerst de beveiliging verwijderen. Ga daarvoor naar cel B2, geef een rechter muisklik en kies voor celeigenschappen en dan naar de tab Bescherming:

Haal nu het vinkje voor “Geblokkeerd” weg. Hiermee verwijder je de blokkering. Dit is pas actief op het moment dat je het werkblad hebt beveiligd.

De volgende stap is dat je het werkblad beveiligd, maar dit wordt in methode 2 uitgelegd. Als het werkblad is beveiligd en je wilt een cel wijzigen, krijg je een waarschuwing:

Deze waarschuwing krijg je bij elke cel behalve B2 en B4 want daar heb je de blokkade weggehaald! Cel B2 en B4 zijn dus nog wel te wijzigen.

Een werkblad beveiligen in een Excel bestand

Zoals hierboven is uitgelegd kan je het werkblad beveiligen tegen veranderingen. Ga hiervoor naar het lint en kies de tab “Controleren”:

Kies in het lint dat dan wordt weergegeven voor “Blad beveiligen”. Klik hierop en het onderstaande pop-up scherm opent zich:

Je kunt hier een zelf gekozen wachtwoord invullen of je laat het leeg. Druk vervolgens op ‘OK” en je werkblad is nu beveiligd.

Let wel dat de beveiliging alleen geld voor het werkblad dat actief was. Wil je meerdere werkbladen beveiligen doe dan bovenstaande actie voor iedere werkblad. Een snellere methode is om de werkmap te beveiligen. Zie hierna.

Beveiliging 3: Opslaan als

Nog een methode om je Excel-bestand te is door linksboven op het lint te kiezen voor “Bestand”, en kies vervolgens op “Opslaan als”.

In het nieuwe venster ga je nu eerst naar de gewenste map. Voordat je het bestand opslaat, ga je naar “EXTRA” zie hieronder:

Klik hierop en selecteer “Algemene Opties”:

Het onderstaande scherm opent zich nu:

Vul hier een wachtwoord in en druk op “OK” en vervolgens op opslaan. Als iemand vervolgens het bestand wil openen, kan dat alleen middels het wachtwoord.

Conclusie

Excel kent verschillende mogelijkheden om werkmappen, bladen en/of cellen te beveiligen. Wil je meer kennis opdoen over Excel? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hoge korting op je eerste cursus of probeer het eerst gratis.

Excel cursussen